Zo beveilig je jouw pand tegen inbraak

23/7/2024

Meer dan veertig procent van de ondernemers krijgt te makenmet inbraak, volgens cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie enVeiligheid (het CCV). Je kunt het risico verkleinen door je bedrijfspand goedte beveiligen. Hoe tref je passende maatregelen voor effectieveinbraakpreventie en bedrijfsveiligheid?

Risicoklasse bepalen
Hoe groot is eigenlijk het risico dat er bij jou wordt ingebroken? Dievenworden aangetrokken door een aantrekkelijke buit zoals dure apparatuur,merkkleding en sieraden. Het Verbond van Verzekeraars heeft de VerbeterdeRisicoklasseindeling (VRKI 2.0) ontwikkeld. Deze deelt bedrijven in vierrisicoklassen in. Met hun online tool kun je zelf uitrekenen in welkerisicoklasse jouw onderneming valt. Dit is een cruciaal onderdeel vanrisicobeheer.

Duidelijke afspraken
Je hoeft niet direct te investeren in dure beveiligingsapparatuur om hetinbraakrisico te verkleinen en de bedrijfsveiligheid te verhogen. Met eenaantal organisatorische maatregelen kom je al heel ver. Leg in huisregels vastwie toegang heeft tot je bedrijf en waar deze personen mogen komen. Registreerwie toegang heeft tot welke gegevens en hoe de gegevens worden opgeborgen. Houdbij welke medewerkers een sleutel hebben, laat hen tekenen voor ontvangst enstel een meldingsplicht in bij verlies. Werf je nieuw personeel? Vraag danreferenties op, zoek informatie over hen op internet en vraag om een verklaringomtrent het gedrag (VOG). Deze stappen zijn essentieel voor goedeinbraakpreventie en risicobeheer.

Inbraakkans verkleinen

Goede afspraken over het openen en afsluiten van hetbedrijfspand verlagen het inbraakrisico aanzienlijk. Controleer of alle ramenen deuren zijn afgesloten en de alarminstallatie is ingeschakeld als de laatstepersoon vertrekt. Houd het bedrijventerrein opgeruimd en overzichtelijk enverwijder opklimmogelijkheden. Eventueel kun je samen met andere ondernemerseen beveiligingsbedrijf inhuren. Dit draagt bij aan de algehelebedrijfsveiligheid.

Bouwkundige en elektronische maatregelen

Wil je een stap verder gaan, dan zijn bouwkundige enelektronische maatregelen op hun plaats. Zorg voor SKG-goedgekeurd hang- ensluitwerk voor ramen en deuren. Voor sommige bedrijven kunnen inbraakwerendebeglazing, rolluiken, traliewerk en antirampalen nuttig zijn.Beveiligingsverlichting met bewegingssensoren kunnen dieven afschrikken. Meteen inbraakalarminstallatie, toegangscontrolesysteem of beveiligingscameraworden inbrekers snel ontdekt en wordt de politie direct gealarmeerd.Controleer via Omgevingsloket online of je daarvoor een vergunning nodig hebt.Deze maatregelen zijn van groot belang voor risicobeheer en inbraakpreventie.

Schade verzekeren
De schade na inbraak in je bedrijfspand kan groot zijn. Goederen, inventaris enbedrijfsdocumenten kunnen gestolen zijn, er kan inbraakschade zijn en je moetje bedrijf misschien zelfs tijdelijk sluiten. Laat Summa je daarom adviserenover verzekeringen waarmee je de financiële schade kunt beperken. Neem contactop met ons kantoor, dan zoeken wij naar de verzekeringsoplossingen die bij jouwsituatie passen. We laten je dan ook weten welke (aanvullende)beveiligingseisen de verzekeraar stelt voor jouw type bedrijf en maken depolissen direct voor je in orde. Goede inbraakpreventie en risicobeheer zijnessentieel voor bedrijfsveiligheid.

know more?
BEREKENING

Get in touch