Minder woningbranden, maar branden door accu's van elektrische fietsen en apparaten. Het is belangrijk om veilig op te laden en bij brand de juiste acties te ondernemen.
Het aantal woningbranden in Nederland neemt geleidelijk af. Toch zien we een toename van branden veroorzaakt door accu's van elektrische fietsen en andere elektronische apparaten. De brandweer en verzekeraars adviseren om hier extra op te letten en veilig op te laden.
Uit recente statistieken blijkt dat ongeveer 2% van alle woningbranden te wijten is aan accu’s van elektrische fietsen, scooters en bromfietsen. Hoewel dit percentage relatief laag is, zien we wel verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.
Accu’s en batterijen zijn in totaal verantwoordelijk voor een deel van de woningbranden. Naast accu's van elektrische vervoermiddelen gaat het hierbij ook om die van gereedschap, speelgoed en elektronische apparaten zoals laptops, tablets en smartphones.
Door zorgvuldig om te gaan met elektronica, kun je de kans op brand aanzienlijk verkleinen. We geven graag wat tips voor het veilig opladen van je accu's.
- Voorkom oververhitting: Laat opladers niet onnodig in het stopcontact zitten, omdat dit de accu kan oververhitten en kortsluiting kan veroorzaken. Haal de oplader er altijd uit zodra de accu volledig is opgeladen.
- Regelmatig onderhoud: Zelfs als je een accu weinig gebruikt, is het belangrijk om deze minstens elke drie maanden op te laden. Dit voorkomt dat de accu volledig leeg raakt en beschadigd wordt.
- Gebruik originele onderdelen: Altijd originele opladers en accu’s gebruiken die bij je apparaat horen. Namaak-opladers kunnen schade veroorzaken en zijn een brandrisico.
- Vermijd verlengsnoeren: Gebruik geen verlengsnoeren bij het opladen van accu’s, omdat dit de kans op brand kan vergroten.
- Blijf in de buurt: Zorg ervoor dat je tijdens het opladen in de buurt blijft. Je hoeft niet continu te kijken, maar regelmatig controleren is aan te raden om problemen tijdig op te merken.
Bovenstaande tips zijn essentieel om op te volgen om woningbranden te voorkomen. De brandweer signaleert dat de stijging in het aantal branden vaak te wijten is aan bovenstaande elementen. Omdat het aantal apparaten met accu's snel toeneemt, groeit ook het risico op brand.
Maar mocht er toch brand uitbreken, bel dan direct 112. Probeer niet zelf te blussen, want dat kan erg gevaarlijk zijn! Toch brand? Neem dan contact met ons op om de schade te melden. Laat je gegevens achter, neem telefonisch contact op met een van onze adviseurs of kom langs op een van onze kantoren. Wij staan klaar om je te helpen de schade zo snel en soepel mogelijk af te handelen.