Welke onverwachte kosten komen kijken bij het kopen van een woning?

Bij het kopen van een woning komen meer kosten kijken dan alleen de aankoopprijs. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten en andere uitgaven die snel kunnen oplopen. Weet jij waar je allemaal rekening mee moet houden? Ontdek het hier en voorkom verrassingen!

Waarom betaal je kosten koper?

De afkorting "k.k." (kosten koper) achter de vraagprijs van een woning geeft aan dat er naast de aankoopprijs extra kosten zijn. Dit kunnen verplichte kosten zijn, zoals overdrachtsbelasting, notariskosten, maar ook aanvullende kosten voor bijvoorbeeld een bouwkundige keuring of een aankoopmakelaar. Een deel van deze kosten is aftrekbaar van de belasting. In sommige gevallen kun je de kosten koper wel meefinancieren. Bij nieuwbouwwoningen geldt vaak "vrij op naam" (v.o.n.), wat betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt, omdat de woning direct van de ontwikkelaar naar jou wordt overgedragen.

Wanneer en hoe betaal je de kosten koper?

De notaris stuurt je een gedetailleerde factuur met alle kosten. Voordat de eigendomsoverdracht plaatsvindt en je de sleutel ontvangt, moet het volledige bedrag van de kosten koper op de rekening van de notaris staan. Het is afhankelijk van je financiering of het meegefinancierd kan worden of het bedrag in één keer betaald moet worden, je kunt dan niet in termijnen betalen.

Gebruikelijke kosten bij het kopen van een woning

Wanneer de financieringsbehoefte (het totaal aan geld wat je nodig hebt voor alles) boven de woningwaarde uitkomt, zal jij als koper een restant deel zelf moeten betalen. Maar welke kosten zijn dat precies? Hierbij de belangrijkste verplichte kosten:

- Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de aankoopprijs. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een woning onder 510.000 euro (in 2024), dan betaal je geen belasting. Dit grensbedrag stijgt naar 525.000 euro in 2025. Een andere voorwaarde is dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.

- Notariskosten

Notariskosten zijn verplicht voor de overdracht van de woning. Voor de hypotheekakte betaal je meestal tussen de 500 en 1.200 euro, en voor de overdrachtsakte tussen de 800 en 1.600 euro, afhankelijk van de notaris.

Aanvullende kosten bij aankoop van een woning

Naast verplichte kosten zijn er extra uitgaven waar je mogelijk rekening mee moet houden. Dit zijn de belangrijkste aanvullende kosten:

- Taxatiekosten

Voor een hypotheek heb je vaak een taxatierapport nodig. Een desktoptaxatie kost tussen 90 en 250 euro, maar niet elke hypotheekverstrekker accepteert deze. Een volledig, gevalideerd taxatierapport door een erkend taxateur kost tussen de 600 tot 900 euro.

- Kosten NHG-garantie

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kost in 2024 nog 0,6% van de koopsom, maar dit wordt 0,4% in 2025. De maximale koopsom met NHG is 435.000 euro in 2024 en 450.000 euro in 2025.

- Waarborgsom of bankgarantie

De waarborgsom is meestal 10% van de koopsom. Als je geen eigen geld hebt, kun je een bankgarantie regelen via de bank. Dit kost 0,1% van de koopsom. Echter zijn er ook samenwerkende partijen die een ander tarief hanteren, wat vaak de helft van de andere optie is.

- Kosten aankoopmakelaar

Voor een aankoopmakelaar betaal je een courtage. Dit is meestal een vast tarief of tussen 1% en 2,5% van de koopsom.

- Bouwtechnische keuring

Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de staat van de woning. De kosten variëren van 350 tot 600 euro.

- Advies- en bemiddelingskosten

Voor hypotheekadvies en bemiddeling betaal je gemiddeld tussen de 1.500 en 3.500 euro, afhankelijk van de adviseur.

Welke kosten kun je aftrekken?

De kosten koper kunnen flink oplopen, maar gelukkig kun je een aantal van deze kosten aftrekken bij je belastingaangifte. Dit geldt voor:

- Bemiddelingskosten

- Een deel van de notariskosten

- Taxatiekosten

- Kosten voor de NHG-aanvraag

Voor vragen en advies neem contact op met een van onze adviseurs!

Een nieuwe woning kopen blijft spannend, of dit nu je eerste keer is of niet. Wij helpen je hier graag bij! Zelfs met vragen waarvan je niet wist dat je deze ging stellen. Neem contact op met een van onze adviseurs en doe de Gratis Hypotheek Check. Wij berekenen, op basis van jouw persoonlijke situatie, de maximale hypotheek. Bij Van Loon staan we graag klaar voor het juiste advies.

contact

Vul hier je

Gegevens in