Wat is een duurzame hypotheek?

U hoort en ziet steeds meer over duurzame hypotheken. Maar wat is nu eigenlijk een duurzame hypotheek? Is het een lening van geld wat verkregen is uit duurzame fondsen of wordt het geld juist gebruikt voor duurzame woningen. Beide antwoorden zijn juist, maar de term wordt het meest gebruikt als (een deel van) een hypotheek, wordt gereserveerd voor het verduurzamen van de woning.  

Verduurzamen van je woning

Het aandeel duurzame hypotheken nam in 2020 bij alle geldverstrekkers toe, zoals bij ABN AMRO, Nationale Nederlanden, ASN en Rabobank. Bij een duurzame hypotheek krijgt u als koper rentekorting bij verduurzaming. Dat is natuurlijk een motivatie om te kiezen voor een duurzame woning of uw huidige woning te verduurzamen. Maar wat houdt het nu eigenlijk in een duurzame hypotheek? Een aantal zaken op een rijtje.  

Waarom een duurzame hypotheek?

Iedereen wordt gestimuleerd om zuinig met energie om te gaan. Steeds meer mensen kiezen daarom voor duurzaam of ‘groener’ wonen, denk aan isoleren, zonnepanelen of een warmtepomp. Het zorgt voor wooncomfort, een beter milieu, maar ook voor lagere woonlasten. Want u bespaart op de energiekosten en kunt soms zelfs besparen op uw hypotheek. U betaalt namelijk een lagere rente over het duurzame deel van uw hypotheek. U kunt natuurlijk altijd uw spaargeld gebruiken voor het verduurzamen van uw woning, maar dus ook een extra bedrag lenen via de hypotheek. Bovendien mag u bij sommige hypotheekverstrekkers meer lenen - tot maximaal 106% van de vrije verkoopwaarde van uw woning - als u in energiebesparende voorzieningen investeert.  

Rentekorting  

Sommige banken zoals Rabobank en ABN AMRO belonen ‘groene huizen’ door een korting te geven aan kopers van een huis met een A-label (meest gunstigste energielabel). Bij andere geldverstrekkers zoals ASN of Lot Hypotheken kunt u tegen een gunstig tarief een speciaal aansluitend leningdeel afsluiten voor verduurzaming.  

Bouwdepot

Het geld wat u leent voor het verduurzamen van uw woning, komt meestal in een speciaal potje; het bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot betaalt u dan alle rekeningen van de installaties en werkzaamheden die te maken hebben met het verduurzamen van de woning. U hebt hiervoor dan vaak twee jaar de tijd om de werkzaamheden uit te voeren.  

Energiebespaarrapport

Om precies te weten hoe u uw woning kunt verduurzamen kunt u een energiebespaarrapport laten maken. Bij sommige geldverstrekkers, zoals Lot Hypotheken en Florius, krijgt u dit online adviesrapport gratis. Zo weet u precies welke besparingen het meeste opleveren en wat de terugverdientijd is van de duurzame investeringen.

Duurzame banken

Naast de speciale hypotheken met rentekorting bij verduurzaming, zijn er ook banken die het geld voor uw hypotheek uit een ‘duurzame’ bron of ‘niet besmette’ bron halen, zoals spaargeld of beleggingen. Dan spreken we ook over een duurzame hypotheek. En er zijn ook banken die hun geld alleen investeren in bedrijven die heel verantwoord omgaan met mensenrechten, wapenhandel of klimaatverandering. Dit noemen we duurzame banken. ASN is hier een voorbeeld van.  

Er zijn dus veel mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren. Dit is afhankelijk van de situatie en wensen. Benieuwd welke optie voor u het beste is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs, zij helpen u hier graag bij.  

contact

Vul hier je

Gegevens in