Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor je partnerpensioen?

26/9/2024

Met de nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) wordt het partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum gestandaardiseerd. Momenteel is dit nog niet altijd het geval, wat soms vervelende situaties kan opleveren, bijvoorbeeld als je vergeet om je partner aan te melden. De nieuwe wet zorgt voor duidelijke afspraken om dit soort problemen te voorkomen.

Partnerpensioen: maximaal 50% van je salaris

Het partnerpensioen is een belangrijk onderdeel van je pensioenregeling omdat het je partner financieel ondersteunt als jij komt te overlijden. In de toekomst mag het partnerpensioen maximaal 50% van je pensioengevend loon zijn. Dit percentage is het maximum, dus het kan zijn dat de uitkering lager uitvalt, afhankelijk van jouw specifieke pensioenregeling.

Nabestaandenpensioen: een uitloopregeling

De nieuwe wet introduceert ook een uitloopregeling, wat inhoudt dat je dekking tijdelijk blijft doorlopen na ontslag. Als je je baan verliest, blijft het recht op partnerpensioen nog drie maanden doorlopen. Je kunt ervoor kiezen om deze periode te verlengen door een deel van je eigen pensioen in te ruilen. Dit kan een verstandige keuze zijn als je ervoor wilt zorgen dat je partner na jouw overlijden financieel beter verzorgd achterblijft, hoewel het ten koste gaat van jouw eigen pensioenvermogen.

Flexibiliteit in het nieuwe pensioenstelsel

De veranderingen in het partnerpensioen zijn bedoeld om meer flexibiliteit te bieden en beter aan te sluiten bij jouw persoonlijke situatie en wensen. Het is daarom belangrijk om deze wijzigingen goed te begrijpen, zodat je de juiste keuzes kunt maken.

Heb je vragen? Wij bij Van Loon helpen je graag!

Heb je vragen over de veranderingen in het partnerpensioen, de mogelijkheden voor een tijdelijke voortzetting na ontslag, of over het uitruilen van pensioen? Laat je gegevens hier achter en een wij nemen contact met je op. Van Loon staat klaar om je te helpen met persoonlijk advies en zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent op jouw financiële toekomst!

contact

Vul hier je

Gegevens in