Veel ouderen niet bekend met nieuwe hypotheekregels en seniorenhypotheken

De regels voor hypotheekrenteaftrek zijn aanzienlijk veranderd. Dit heeft niet alleen invloed op starters, maar ook op huiseigenaren met een hypotheek van vóór 2013. Waar moet je op letten en welke nieuwe mogelijkheden zijn er?

Voor veel ouderen komt er een moment waarop het huis te groot aanvoelt of trappen een uitdaging worden. Zelfs als je nog fit bent, kan een leeg nest je doen nadenken over je woonwensen. Misschien wil je een kleiner, comfortabeler huis, een woning in een groene omgeving, of juist terug naar de stad. Soms past je huidige huis nog goed, maar heb je meer wensen dan je pensioeninkomen toelaat. Dan zoek je eigenlijk meer financiële ruimte.

Hypotheek 2024: Verhuizen, verbouwen of gewoon ruimer leven?

Er zijn genoeg redenen om de regels rondom je hypotheek opnieuw te bekijken, want er is veel veranderd op het gebied van renteaftrek. Hier zijn vier zaken om in gedachten te houden.

Verplicht aflossen bij een nieuwe hypotheek

Sinds 2013 mag je alleen rente aftrekken voor een hypotheek die volledig wordt afgelost. Deze regel geldt niet voor leningen van vóór 2013: dankzij het overgangsrecht behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek.

Heb je voor je volgende woning een extra hypotheek nodig en wil je de rente daarvan aftrekken? Dan moet je die lening binnen dertig jaar volledig aflossen. Hypotheken van vóór 2013 vallen buiten deze regel.

Hypotheekrente aftrek: Maximaal 30 jaar aftrek

Het recht op renteaftrek geldt maximaal dertig jaar. Vanaf 2031 zullen steeds meer aflossingsvrije huishoudens merken dat hun netto lasten aanzienlijk stijgen. Bespreek met een van onze adviseurs of je dit kunt opvangen.

Niet meer dan de helft aflossingsvrij

Voor nieuwe hypotheken geldt een afspraak uit 2013 tussen geldverstrekkers: je mag niet meer dan de helft van de marktwaarde van het huis aflossingsvrij financieren. Ga je verhuizen en is je huidige hypotheek volledig of grotendeels aflossingsvrij, dan krijg je hiermee te maken. Dit hangt af van de overwaarde van je woning en hoeveel je bij moet lenen. Een van onze adviseurs kan hier een berekening voor maken.

Aanpassen spaar- of beleggingshypotheek?

Het overgangsrecht geldt ook voor spaar- of beleggingshypotheken van vóór 2013. Deze mag je meenemen en behoud je recht op renteaftrek. Sinds 2017 mag je je inleg zonder wachtperiode gebruiken voor aflossing, terwijl dit eerder pas na 15 jaar kon. Bespreek met een van onze adviseurs of dit verstandig is, want het heeft gevolgen voor je belastingaftrek. Deze hypotheekvormen hebben specifieke voordelen die je bij aflossen of oversluiten zou verliezen.

Let op! Hypotheek senioren: pas dit aan vóór je 57e!

Wil je iets wijzigen aan je hypotheek, dan is het verstandig dit vóór je 57e te doen. Bijvoorbeeld als je overweegt te verhuizen, je woning wilt verbouwen, of geld wilt vrijmaken om je kind aan een woning te helpen. Zorg ervoor dat je voor deze leeftijd met ons in gesprek komt, dan zijn er meer mogelijkheden. Als je binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, moeten geldverstrekkers rekening houden met je pensioeninkomen, dat gemiddeld zo’n 30% lager ligt en je mogelijkheden beperkt.

Ben je al ouder? Geen zorgen. Ook dan zijn er nog tal van nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Neem contact met ons op en wij vertellen je graag meer over de nieuwe hypotheekregels en seniorenhypotheken.

contact

Vul hier je

Gegevens in