Speciale starterslening: dit moet je weten

De starterslening is een speciale lening voor mensen die voor het eerst een woning kopen in Nederland. Het is een aanvullende lening bovenop de gewone hypotheek en wordt aangeboden door gemeenten in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van de woning en de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Hoe werkt de starterslening?

De Starterslening dicht het gat tussen de aankoopprijs, de bouwsom of de marktwaarde van de woning (waarbij de laagste van deze waarden wordt gebruikt) en het leenbedrag dat je van de bank kunt krijgen. Deze lening is opgedeeld in twee componenten:

1. Het eerste deel is de starterslening zelf, die je annuïtair aflost.

2. Het tweede deel is de combinatielening, die in de beginfase toeneemt.

Gedurende de eerste drie jaar van deze leningen zijn er geen maandelijkse betalingsverplichtingen, en er wordt ook geen rente in rekening gebracht. In deze periode wordt de aflossing van de starterslening gefinancierd door de combinatielening, waardoor de combinatielening in deze jaren stijgt. Na deze initiële periode van drie jaar begin je zowel rente als aflossing te betalen. Wanneer je start met het volledig betalen van rente en/of aflossing, los je af op zowel de Starterslening als de combinatielening.

Wat kan ik betalen uit de starterslening?

De Starterslening is een extra financiering die bovenop je hypotheek komt. Deze lening is bedoeld om het gat te dichten tussen de aankoopprijs of de bouwsom van de woning (of de marktwaarde, indien lager) en het bedrag dat je maximaal kunt lenen bij de bank. Hiermee komt dat ene huis misschien toch binnen jouw bereik. Echter, het is noodzakelijk om altijd wat eigen geld achter de hand te hebben. Er zijn namelijk bepaalde kosten die je zelf moet dragen, bekend als de 'kosten koper'.

De maximale hoogte van de starterslening bedraagt 20% van de aankoopprijs of de bouwsom (inclusief eventuele extra kosten voor verbetering of meerwerk) of van de vastgestelde marktwaarde in het taxatierapport. We hanteren hierbij het laagste van deze twee bedragen. Als je bod hoger is dan de taxatiewaarde van de woning, kan het meerdere niet gefinancierd worden met de starterslening. Dit extra bedrag moet je dus met eigen geld betalen.

De starterslening heeft een aantal voordelen, zoals:

• Je betaalt in de eerste drie jaar geen rente en aflossing over de starterslening

• Je kunt een hoger bedrag lenen dan met een gewone hypotheek

• Je kunt een duurdere woning kopen dan je anders zou kunnen

• Je kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek over de starterslening

De starterslening heeft ook een aantal voorwaarden, zoals:

• Niet alle gemeenten in Nederland bieden de Starterslening aan. Het is belangrijk om bij de desbetreffende gemeente na te gaan of de regeling beschikbaar is en wat de specifieke voorwaarden zijn.

• De woning die je koopt moet een bepaalde taxatiewaarde of een koopsom (het hoogste van de twee) hebben. De hoogte hiervan wijkt ook per gemeente af. Laat je hierover goed informeren.

• Je moet een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten

• Je moet voldoen aan de inkomens- en vermogenseisen van de gemeente waar je de woning koopt

• Je moet de starterslening aanvragen bij de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn)

Wil je meer weten over de starterslening? En of dit mogelijk is in jouw gemeente? Onze adviseurs informeren jou over jouw mogelijkheden en alle aspecten rondom de starterslening.

Doe de Gratis-Hypotheek-Check!  Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op!

contact

Vul hier je

Gegevens in