Mogelijkheden om je overwaarde te benutten als senioren

17/10/2024

Volgens cijfers van het CBS heeft de helft van de 65-plussers met een eigen woning een aanzienlijke overwaarde. Maar wat heb je eraan als dat geld vastzit in je huis en je weinig ruimte hebt om leuke dingen te doen? Wij vertellen je meer over de mogelijkheden om je overwaarde te benutten als senioren.

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van je seniorenwoning te benutten. Een veelgebruikte optie is het opnemen van een deel van die overwaarde door middel van financiële producten zoals specifieke hypotheken. Je sluit een nieuwe hypotheek af en krijgt daar maandelijks of jaarlijks een bedrag van uitgekeerd. Je hoeft geen maandelijkse aflossingen te doen. Wel betaal je rente, maar die wordt opgeteld bij de schuld en pas afgelost wanneer je je huis verkoopt.

Omdat je niet direct uit eigen zak betaalt, wordt dit soort financiële constructies vaak gezien als een manier om een deel van de waarde van je huis te gebruiken.

Overwaarde benutten bij seniorenwoningen

Deze mogelijkheden zijn vooral aantrekkelijk voor mensen die weinig of geen aanvullend pensioen hebben, maar wel veel overwaarde in hun seniorenwoning. Ze hebben wel vermogen, maar dat zit vast in hun huis. Het geld komt pas vrij als ze hun seniorenwoning verkopen. Omdat hun inkomen vaak laag is, kunnen ze niet zomaar een extra hypotheek krijgen.

Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die ondernemer zijn geweest en geen pensioen hebben opgebouwd. Zij kunnen dan een waardevolle woning bezitten, maar leven maandelijks van alleen een basisinkomen. In zo’n geval biedt het benutten van de overwaarde een goede oplossing om toch te profiteren van het opgebouwde vermogen. Het geld kan gebruikt worden voor verduurzaming van de woning, leuke activiteiten, of om dingen te veranderen aan de woning, zodat ze er langer comfortabel kunnen blijven wonen.

Help familieleden met hun woning dankzij je overwaarde

Kinderen of klein kinderen helpen met de koop van een eigen woning? Dan is het mogelijk om ze met de overwaarde van jouw woning te helpen. Dat kan als een schenking of als lening. Op die manier maken ze meer kans om hun droomhuis te kopen en jij kunt met de warme hand een schenking doen, zodat je nog kunt genieten van wat ermee gedaan wordt.

Bijkomende kosten seniorenwoning

Het benutten van de overwaarde van je seniorenwoning kan een slimme manier zijn om meer financiële ruimte te krijgen, maar er zijn ook kosten aan verbonden. Een van de grootste drempels zijn de afsluitkosten.

Je moet rekening houden met kosten voor een hypotheekadviseur, de notaris, een bouwkundige keuring en de taxatie van de woning. Om de overwaarde te bepalen is een taxatie nodig. Dit moet in sommige gevallen via een volledig taxatierapport, maar kan soms ook met een desk-taxatie gedaan worden. In totaal kunnen de kosten oplopen tot duizenden euro's voordat je daadwerkelijk toegang krijgt tot je overwaarde.

Rente en risico's bij het benutten van je overwaarde

Daarnaast is de rente een belangrijk punt om rekening mee te houden. De rente voor dit soort financiële producten ligt vaak hoger dan bij een reguliere hypotheek. Als je al een bestaande hypotheek hebt, kan het ook zo zijn dat je deze moet oversluiten, wat ongunstig kan zijn als je eerdere hypotheek tegen een lage rente is afgesloten. Door de stijgende rentes van de afgelopen jaren is dit vaak een lastige keuze geworden.  

Bij het benutten van de overwaarde van je woning blijf je eigenaar van je huis. Als het geld dat je via de hypotheek hebt opgenomen opraakt, ontvang je geen maandelijkse uitkeringen meer, maar de hypotheek loopt meestal door. Je blijft rente betalen over het openstaande bedrag, en deze rente wordt bij de totale schuld opgeteld. Hierdoor kan de schuld hoger worden dan de waarde van je huis, vooral als je lang blijft wonen.

Dit betekent echter niet dat je je huis kwijtraakt. Er zijn geen zorgen over het gedwongen verkopen van je woning, omdat de meeste aanbieders dat risico zelf dragen.

Minder erfenis voor nabestaanden

Een deel van de waarde van je woning benutten, betekent wel dat er minder overblijft voor de erfgenamen. Daarom adviseren wij om met je familie te bespreken wat de gevolgen hiervan kunnen zijn, zodat zij later niet voor onverwachte situaties komen te staan.

Bijkomende verplichtingen voor behoud van woningwaarde voor senioren

Niet alle hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om je overwaarde op deze manier te benutten. Het is belangrijk om een gerenommeerde partij te kiezen wanneer je overweegt om dit te doen. Bij het afsluiten van een hypotheek om je overwaarde op te nemen, krijg je ook te maken met verplichtingen. De geldverstrekker wil dat de waarde van de woning behouden blijft, wat betekent dat je het huis goed moet onderhouden en voldoende verzekerd moet zijn.

Deze financiële constructies zijn vaak geschikt voor mensen die net met pensioen zijn, maar naarmate je ouder wordt, kan het lastiger zijn om hier gebruik van te maken.

Wij, bij Van Loon, staan klaar met passend financieel advies!

Ben je benieuwd wat voor jou de beste manier is om je overwaarde te benutten? Neem dan contact op via het onderstaande contactformulier. Een van onze adviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op. Zij denken graag met je mee en staan klaar om je te helpen bij het vinden van de juiste oplossing, zodat jij optimaal kunt profiteren van het vermogen in je seniorenwoning.

Kom langs op een van onze 13 locaties of bespreek het via een van onze kanalen. Dit doen wij altijd en overal met persoonlijke aandacht.

contact

Vul hier je

Gegevens in