Hypotheekrente blijft dalen: Dit zijn jouw kansen!

4/9/2024

De hypotheekrente is opnieuw aan het dalen. Meerdere geldverstrekkers hebben afgelopen tijd hun rentetarieven verlaagd.

Uit het wekelijkse overzicht blijkt dat een derde van deze geldverstrekkers zowel de rente voor korte looptijden (vijf jaar vast) als voor lange looptijden (dertig jaar vast) heeft verlaagd.  

De gemiddelde hypotheekrentes zijn de afgelopen periode al iets gedaald, hoewel het om kleine stapjes gaat. Rentes voor tien, twintig en dertig jaar bereikten zelf het laagste niveau tot nu toe dit jaar. De gemiddelde rente voor een looptijd van tien jaar staat momenteel op 3,76%, met aanbiedingen die beginnen bij 3,55%.

Invloed van inflatie

De verwachting is dat deze lichte daling de komende tijd doorzet. Er wordt gewezen op de inflatie in de eurozone, die in augustus op 2,2% uitkwam, vergeleken met 2,6% in juli. Dat de inflatie op het moment richting de 2% beweegt, is belangrijk nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB). Dit vergroot de kans dat de ECB in de komende tijd meerdere renteverlagingen doorvoert. Daarom wordt verwacht dat de licht dalende trend in de hypotheekrentes de komende tijd zal aanhouden.

Tips voor huizenbezitters

Heb je al een lage rente in je huidige hypotheek waarvan de looptijd nog niet voorbij is? Dan kan je dat deel nog meenemen naar je nieuwe huis.

Je hebt een nieuw huis gekocht en je wilt je huidige rentecontract meenemen? Dan geldt het volgende:

- Je mag het rentecontract meenemen tot de einddatum van de rentevaste periode
- Je mag het rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van jouw huidige lening
- Jouw basisrente blijft gelijk, maar afhankelijk van de hoogte van je nieuwe lening of type woning kun je een opslag op je rente krijgen of een korting krijgen op je huidige opslag als je deze hebt.

Je kan uiteraard je overwaarde inzetten om in je nieuwe huis te steken.

Tips voor starters

1. Zoek de gunstigste hypotheek
Als starter kun je door de stijgende rente minder lenen dan een jaar geleden, soms wel tot €25.000 minder. Benieuwd naar jouw persoonlijke maximale hypotheek? Vraag op onze website de gratis hypotheekcheck aan en wij berekenen op jouw persoonlijke situatie de maximale hypotheek. Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar in plaats van 20 jaar, dan kun je meer lenen en blijven je maandlasten lager. Overweeg ook om een deel van je hypotheek aflossingsvrij af te sluiten, wat je maandlasten verder kan verlagen, hoewel dit helaas niet mogelijk is bij een NHG-hypotheek.

2. Maak gebruik van de mogelijkheden van Van Loon
Misschien kunnen je ouders of familieleden je helpen door middel van een lening via een familiehypotheek, of door je een schenking te geven. Daarnaast zijn er in ongeveer 200 gemeenten startersleningen beschikbaar, waarmee je als starter een extra lening bovenop je hypotheek kunt afsluiten. Deze mogelijkheden kunnen je net dat steuntje in de rug geven om je eerste huis te kopen.

Laat een Gratis-Hypotheek-Check twv €300,-

Bij Van Loon staan we voor je klaar om je te helpen de beste keuzes te maken, of je nu een ervaren huizenbezitter bent of voor het eerst de woningmarkt betreedt. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden en wil je jouw maximale hypotheek laten berekenen? Vul je gegevens in en weet wat jij kan lenen!  

contact

Vul hier je

Gegevens in