De ECB verlaagt opnieuw de rente om de economie te stimuleren. Dit kan pensioenverhogingen beperken en spaarrentes verder verlagen. Van Loon biedt advies om slim om te gaan met deze veranderingen.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw haar rentetarieven verlaagd, met als doel de vertragende Europese economie te stimuleren. Dit is de derde renteverlaging binnen een korte periode. De ECB wil met de lagere rente bedrijven aansporen om meer te investeren en consumenten te motiveren om minder te sparen en meer te besteden.
De maatregel is dus bedoeld om de economische groei in de eurolanden nieuw leven in te blazen.
Deze recente verlagingen volgen op een fase waarin de ECB de rente in snel tempo verhoogde. Een aantal jaar geleden was de centrale bank genoodzaakt om agressieve maatregelen te nemen om de snel stijgende inflatie af te remmen. Positief nieuws is dat de prijsstijgingen inmiddels grotendeels onder controle zijn.
Hoewel de inflatie de afgelopen maand voor het eerst in lange tijd onder het gewenste niveau van 2 procent bleef, verwacht de ECB dat deze de komende maanden door onder andere loonstijgingen iets zal toenemen.
Een renteverlaging kan negatieve effecten hebben op de pensioenen. Het wordt voor pensioenfondsen namelijk moeilijker om de pensioenen volgend jaar te verhogen.
Dit komt doordat fondsen eerst voldoende reserves moeten opbouwen om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Wanneer de ECB doet aan renteverlaging, moeten fondsen meer vermogen in reserve houden, waardoor er minder ruimte is voor een verhoging in de pensioenen.
Verschillende fondsen hebben afgelopen periode al aangekondigd dat zij volgend jaar niet mee zullen doen aan pensioenverhoging. Het ABP (ambtenarenpensioenfonds), overweegt echter een indexatie door te voeren. Een definitief besluit wordt later dit jaar genomen, waarbij de rekenrente een belangrijke rol speelt.
Wanneer de ECB een renteverlaging doorvoert, ontvangen banken minder vergoeding voor het stallen van hun geld bij de centrale bank. Dit heeft vaak als direct gevolg dat de spaarrente voor klanten ook daalt. Banken passen namelijk hun tarieven aan, waardoor de spaarrente op spaartegoeden lager kan uitvallen.
“Het is belangrijk om nu goed na te denken over hoe je jouw spaargeld het beste kunt laten renderen. We adviseren om te kijken naar alternatieve vormen van sparen of beleggen die aansluiten bij jouw risicoprofiel.“
Daarnaast kan het ECB-besluit invloed hebben op de hypotheekrente, die de laatste tijd weer aan het dalen is. Of de hypotheekrente verder daalt, is nog onzeker. Mogelijk hebben banken en andere geldverstrekkers de renteverlaging van de ECB al ingecalculeerd in hun tarieven, maar de spaarrente kan nog steeds verder onder druk komen te staan.
Bij Van Loon begrijpen we dat de financiële markt constant in beweging is en dat veranderingen zoals de renteverlaging invloed kunnen hebben op zowel particulieren als ondernemers. Of het nu gaat om je spaarrente, hypotheek, of pensioen. Wij staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Vul je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Onze adviseurs helpen je snel en goed, zodat je optimaal kunt profiteren van de huidige rentestanden en jouw financiële toekomst veiligstelt.