Brandgevaar en milieuschade zonnepanelen

In Nederland  zijn de afgelopen jaren veel zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is geweldig voor  de duurzaamheid, maar het brengt ook nadelen met zich mee. Een van die  nadelen is een toename van branden in gebouwen met zonnepanelen. Naast schade  aan het gebouw kan ook het milieu gevaar lopen.

 

Nederland is  een van de koplopers in Europa op het gebied van zonne-energie. Zowel  particulieren als bedrijven hebben massaal zonnepanelen aangeschaft. Het is  belangrijk dat de installatie van deze zonnepanelen op een veilige manier  gebeurt. Helaas gebeurt dit niet altijd, waardoor het aantal branden door  zonnepanelen toeneemt. Volgens het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid  (NIPV) waren er in 2021 30 branden in gebouwen waarbij zonnepanelen betrokken  waren. In de eerste helft van 2023 waren dit er zelfs 73.

 

Verspreiding  van deeltjes is gevaarlijk

Bij een brand  door zonnepanelen raken zowel de panelen als het gebouw beschadigd. Hoewel  deze schade meestal gedekt wordt door een goede gebouwenverzekering, kan de  omgeving ook gevaar lopen. Door de hitte kunnen de panelen uit elkaar  spatten, waarbij deeltjes door de wind worden meegevoerd en samen met  roetdeeltjes in de omgeving terechtkomen. Dit heet depositie. Bij  woningbranden blijft dit meestal beperkt tot de directe omgeving van de  brand. Maar bij grote branden met veel warmte kunnen verbrande en onverbrande  resten van de zonnepanelen ver verspreid raken.

 

Op de  grond of in de bodem

Brandende  zonnepanelen kunnen kleine scherven van zonnecellen, glas, metalen,  kunststoffen en organische materialen vrijlaten die in de omgeving  terechtkomen. Dit vormt een risico voor spelende kinderen en grazende dieren.  Als de brand is ontstaan door zonnepanelen op je dak, kun je aansprakelijk  worden gesteld voor milieuschade. Ligt het afval op de grond, dan kan dit met  de hand worden opgeruimd. Maar als de deeltjes in de bodem of het water  terechtkomen, kunnen de saneringskosten hoog oplopen.
 
 

Hoe  verzeker je jezelf?

Als eigenaar  van zonnepanelen kun je een flinke schadeclaim krijgen voor milieuschade en  door de overheid verplicht worden de vervuiling op te ruimen. De vraag is of  je voor deze kosten een beroep kunt doen op je  bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Vraag ons of  een milieuschadeverzekering voor jouw bedrijf een goede oplossing is. Deze  verzekering kan ook uitkeren als er door een brand in de buurt  zonnepaneeldeeltjes op jouw terrein terechtkomen. Verder adviseren we je over  andere verzekeringen die van belang zijn bij het aanschaffen van zonnepanelen  en de voorwaarden die verzekeraars stellen aan de installatie en keuringen.

contact

Vul hier je

Gegevens in