Aanmerkelijk minder stormschade in 2023

23/7/2024

In 2023 hebben Nederlanders aanzienlijk minder schadegeleden door natuurgeweld. Verzekeraars kregen vorig jaar voor € 357 miljoenaan schademeldingen door bliksem, hagel, regen, overstroming, vorst en storm.Dit bedrag is nog geen 40% van het schadebedrag van het jaar ervoor.

Reden voor minder schade

De daling in schade is vooral te danken aan het uitblijvenvan zware winterstormen, aldus het Verbond van Verzekeraars. In 2022 zorgden defebruaristormen Eunice, Dudley en Franklin voor aanzienlijke stormschade.Gelukkig ligt het schadebedrag van 2023 weer meer in lijn met het gemiddeldevan de afgelopen jaren.

Zomerhagel

Een aanzienlijk deel van de schade vorig jaar was echter toete schrijven aan motorvoertuigen, volgens de jaarlijkse Klimaatschademonitorvan het Verbond. Vooral in de zomer werden veel Nederlanders, zowel thuis alsin het buitenland, getroffen door slecht weer. Hagelschade veroorzaakte € 60miljoen aan schade, vergeleken met € 16 miljoen in 2021.

Als autobezitter is het belangrijk om hiervan op de hoogtete zijn, omdat dit van invloed kan zijn op de keuze van je autoverzekering.Hagelschade wordt namelijk niet vergoed als je alleen een WA-verzekering hebt.Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op met Van Loon.

Wat kun je zelf doen?

Richard Weurding, directeur van het Verbond vanVerzekeraars, geeft enkele praktische tips: "Houd het weerbericht goed inde gaten. Slaat het weer om, zorg dan dat je jezelf in veiligheid brengt, allesgoed vastzet en losse voorwerpen naar binnen haalt."

Wij hebben ook nog een paar tips voor je. Hoe voor de handliggend ook: vergeet niet om alle ramen en deuren goed te sluiten. Zelfs dooreen klein kiertje kan veel water naar binnen komen! En parkeer je auto nietonder een boom om schade door vallende takken te voorkomen.

Bescherming tegen klimaatschade

Daarnaast is het verstandig om te controleren of jeweersverzekeringen voldoende dekking bieden voor schade door extreem weer. Hebje hier vragen over? Neem dan gerust contact op met Van Loon. Wij helpen jegraag om voorbereid te zijn op elk weertype!

Verzekeringsclaims stormschade

Verzekeringsclaims stormschade zijn in 2023 sterk afgenomen.Het uitblijven van zware stormen heeft ervoor gezorgd dat verzekeraarsaanzienlijk minder meldingen ontvingen, wat een positief effect heeft op detotale schadecijfers. Controleer of je weersverzekeringen up-to-date zijn omonverwachte kosten te vermijden.

HYPOTHEEK
BEREKENING

VUL JE GEGEGEVENS