Liefde op het eerste gezicht: stadshotel in een rijksmonument

Liefde op het eerste gezicht: stadshotel in een rijksmonument

Het klinkt voor iedereen als een droom, wakker worden met de geur van versgebakken brood, gebak en verse koffie. Bij Stadshotel Steegoversloot in Dordrecht is het de realiteit. Het plan om een hotel te openen met eigen bakkerij is ontstaan in coronatijd. Een spannende én moedige keuze van eigenaren Annemieke en Remco van Helden, maar stiekem altijd al hun grote droom.

Jarenlang was bakkerij Christa’s onder leiding van Annemieke van Helden een begrip in Dordrecht en omgeving. Maar in augustus 2020 stond Annemieke voor de keuze om de huur van haar winkelpand met vijf jaar te verlengen of om te verhuizen naar een andere locatie. In overleg met haar man Remco van Helden koos Annemieke voor het laatste. Remco hielp Annemieke bij haar zoektocht naar een nieuw pand voor Christa’s. Hun oog viel meerdere keren op een monumentaal pand uit de zeventiende eeuw in het centrum van Dordrecht. Remco: “Na lang dubben besloten we een bezichtiging in te plannen. Toen wij voor het eerst de historische gevel zagen, was het liefde op het eerste gezicht. Het rijksmonument was te groot om alleen als winkelpand van Christa’s te dienen en was al deels in ontwikkeling tot een hotel. Ik heb ruim 25 jaar ervaring als hotel- en regiomanager en besloot daarom per 1 januari 2021 mijn vaste baan op te zeggen.”

 

Monumentale details

Sinds de zomer van 2021 is het stadshotel mét eigen bakkerij geopend. Het bijzondere hotel met monumentale details heeft twaalf unieke, kleurrijke kamers. De kamers hebben elk een eigen karakter met historische kunstinvloeden. Christa’s is gevestigd op de begane grond en verzorgt het ontbijt. De bakkerij is dus letterlijk het warme hart van Stadhotel Steegoversloot.

 

Grote droom

Annemieke en Remco hebben altijd de droom gehad om ooit een hotel te beginnen. Maar dat het zo snel zou gaan, hadden zij niet verwacht. Remco: “De wens was er altijd al, maar pas als de kinderen de deur uit zouden zijn. We zagen het al helemaal voor ons: een Bed & Breakfast in de Dordogne. We hadden nooit gedacht dat onze droom zo snel werkelijkheid zou worden. En ook nog eens in onze eigen stad Dordrecht. Een pand als dit komt niet vaak vrij. Alles klopte. Van de verschillende ruimtes en de monumentale details tot aan het oude trappenhuis.”

 

Stabiele basis

Voor Remco was het een spannende keuze om in coronatijd vrijwillig zijn vaste baan op te zeggen. De hotelbranche was daarnaast hard getroffen door de coronacrisis. “Zonder Christa’s hadden we het niet gedurfd”, vertelt Remco. “Onder leiding van Annemieke is Christa’s uitgegroeid tot een gevestigde naam in Dordrecht en omgeving. Verrassend genoeg is de groei tijdens coronatijd doorgegaan, ondanks de beperkende maatregelen. We zijn ons gaan richten op online verkoop en het versturen van brievenbuspakketjes met lekkernijen. Dat bleek een groot succes! Ook kregen we de kans om onze producten aan twee supermarkten in Dordrecht te leveren. Hierdoor hebben we altijd verkoopkanalen gehad. Door de stabiele basis van Christa’s en het enorme kamertekort in Dordrecht durfden we samen de stap voor het stadshotel te nemen.”

 

Familiebedrijf

Die gezamenlijke keuze heeft geleid tot een perfecte samenwerking. Dat is misschien wel de kracht achter het succes van Christa’s en het stadshotel. Remco: “Hoewel we eerder een zakelijke samenwerking altijd hebben uitgesloten, heeft dit uiteindelijk heel goed uitgepakt. We managen het hotel en de bakkerij écht samen. We zijn er beide elke dag en onze kinderen lopen hier constant rond. Je kan nu al spreken van een echt familiebedrijf.”

 

Groeiend personeelsbestand

Waar Remco zich meer op de zaken achter de schermen richt en Annemieke het horecadeel van het hotel oppakt, sturen ze samen het personeel aan. En dat is een behoorlijke klus. Want naast hotelmedewerkers zijn er ook voor Christa’s nieuwe medewerkers aangenomen, Christa’s is namelijk ook uitgebreid. “Van twee patissiers in dienst naar in totaal ruim twintig medewerkers. Dat brengt behoorlijk wat nieuwe risico’s met zich mee”, vertelt Remco.


Lokaal ondernemerschap

Annemieke en Remco hechten veel waarde aan lokaal ondernemerschap en werken daarom zoveel mogelijk samen met Dordtse ondernemers. Zo komt het meel voor de bakkerij van de plaatselijke molen en werken ze samen met een lokale interieurwinkel voor de inrichting en styling van het hotel. Remco: “We werken graag met Dordtse ondernemers. Door het persoonlijke contact zijn de lijntjes vaak kort, dat vinden wij prettig. En natuurlijk gun je het elkaar ook.”
 

Goed advies

“Voor onze verzekeringen hebben we daarom Van Loon ingeschakeld, van oorsprong ook een Dordts bedrijf”, vervolgt Remco. Met een monumentaal pand en een flinke uitbreiding van het personeel was het voor Annemieke en Remco belangrijk om mogelijke risico’s in kaart te brengen. “De glasverzekering is al ontzettend bijzonder bij een rijksmonument. We moeten er bijvoorbeeld niet aan denken dat een duif door het glas-in-lood vliegt. Dat kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen als je dat niet goed verzekert. Vandaar dat we Van Loon hebben ingeschakeld voor advies.”
 

Persoonlijke aandacht

Annemieke en Remco hebben onder andere hun inventaris-, bedrijfsschade, gebouw- en aansprakelijkheidsverzekering bij Van Loon afgesloten. “Onze verzekeringsvraag werd nog complexer door het feit dat we met twee bedrijven in één pand gevestigd zijn. Ondanks dat we eigenaar zijn van beide bedrijven, heeft dit wel gevolgen voor de aansprakelijkheid. Van Loon heeft ons hierover goed geïnformeerd. Het fijne aan Van Loon is, dat alles onder één dak valt. Hierdoor hebben we één vast contactpersoon die weet wat er bij ons speelt. Als ik onze adviseur bel met een vraag, staat hij vaak binnen een paar uur bij ons in het hotel. Het persoonlijke contact vinden wij enorm fijn”, legt Remco uit.


Dé hotspot

Met het oog op de toekomst hebben Annemieke en Remco nog meer dromen. “We hebben de ambitie om dé hotspot van Dordrecht te worden. We zijn ontzettend blij met wat we in een korte tijd hebben neergezet. We zien nu al een gemêleerd publiek, van mensen uit Dordrecht tot hotelgasten uit het hele land. Dat is supertof en daar zijn we ontzettend trots op! Onze ultieme droom? Dat is toch wel om nog verder uit te breiden. Misschien komen we dan uiteindelijk toch nog in de Dordogne terecht”, zegt Remco lachend.