Hypotheek afsluiten als 65-plusser: van huis naar appartement

Hypotheken
Hypotheek afsluiten als 65-plusser: van huis naar appartement

Wim (70) en Mieke (68) zijn inmiddels beide een aantal jaar met pensioen en genieten van de tijd die ze nu met elkaar en vooral met hun kleinkinderen kunnen doorbrengen. Ze wonen al ruim dertig jaar met veel plezier in hun woning in Teteringen. Mieke: “Onze kinderen zijn hier grotendeels opgegroeid en de kleinkinderen hebben alle ruimte om heerlijk te spelen. Hoewel het nog steeds een fantastisch huis is, zouden we toch graag kleiner gaan wonen nu we ouder worden. Het bijhouden van de grote tuin is namelijk veel werk.”

Online rekentools

Wim: “We hebben de laatste jaren geregeld op het punt gestaan om onze woning in de verkoop te zetten. Ik was dagelijks op Funda aan het kijken naar een appartement, maar ik schrok van de prijzen op de huidige woningmarkt. Die liggen toch een stuk hoger dan we hadden verwacht. Hoewel we overwaarde overhouden aan onze woning, is dit niet genoeg om een appartement te kopen. Hiervoor hebben we dus een nieuwe hypotheek nodig, maar we dachten dat het op onze leeftijd niet meer mogelijk was om dit af te sluiten. Een van onze kinderen wees ons op de online rekentools waarmee je eenvoudig je mogelijkheden voor een hypotheek kunt berekenen. De resultaten van deze rekentools waren voor ons niet veelbelovend. Dat was een flinke domper.”

Makelaar

Wim: “Toch besloten we om een afspraak te maken bij een makelaar. Vooral om te kijken of zij ons kon helpen aan een appartement dat voldeed aan onze wensen, maar dat ook binnen het geringe budget zou vallen. De makelaar begreep ons goed en gaf aan dat het verstandig was om een gesprek in te plannen met een hypotheekadviseur. Ze vertelde dat wanneer je aan een aantal voorwaarden voldoet, je ook als 65-plusser een nieuwe hypotheek kan aanvragen. Dit kan echter per geldverstrekker verschillen, daarom verwees de makelaar ons door naar Van Loon zodat we ons goed konden laten informeren.”

Ogen geopend

Mieke: “Tijdens het gesprek met de hypotheekadviseur zijn onze ogen geopend. De adviseur nam rustig de tijd om onze wensen en behoeften te bespreken en te zoeken naar de beste oplossing. Uiteindelijk bleek het voor ons wel mogelijk te zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dat hadden wij niet verwacht, gezien de eerdere resultaten van de online rekentools. Onze adviseur legde uit dat voor onze leeftijdscategorie andere regels gelden in verband met ons pensioeninkomen en dat deze regels vaak niet in online rekentools zijn opgenomen. Hierdoor was het online resultaat voor ons helemaal niet reëel.”

Geen tussenoplossing nodig

Wim: “Daarnaast was het prettig dat hij ook gelijk de mogelijkheden voor de overwaarde van ons huis met ons doornam. Zo zijn we uitgekomen op een overbruggingshypotheek. Hierdoor konden we voordat onze huidige woning definitief verkocht was, toch een nieuwe woning kopen en daarbij gelijk onze overwaarde inzetten. Het was dan niet meer nodig om een tussenoplossing te zoeken. We konden direct vanuit onze oude woning naar ons nieuwe appartement verhuizen. Mieke: “Dit was voor mij echt een opluchting. Ik zag het namelijk niet zitten om twee keer te verhuizen. Uiteindelijk zijn we dus heel blij dat we het gesprek zijn aangegaan met een adviseur van Van Loon. Door zijn expertise en hulp hebben we een passende hypotheek kunnen afsluiten en een mooi appartement gekocht waar we inmiddels al een half jaar met veel plezier wonen. En ons oude huis? Dat is recent ook verkocht.”

Denk jij er net als Wim en Mieke erover om kleiner te gaan wonen, maar weet je niet wat je mogelijkheden zijn als 65-plusser? Neem contact op met een van onze adviseurs! Die geven antwoord op al je vragen en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de hypotheekbranche.