Een appartement kopen voor je studerende kind?

Hypotheken
Een appartement kopen voor je studerende kind?

De vlag kon begin juli uit bij Maaike en Joost, hun 17-jarige zoon Sam was geslaagd voor zijn VWO-opleiding Het was voor iedereen een gekke tijd door het coronavirus. Sam hoefde geen examen te doen en veel sneller dan verwacht wisten ze dat hij geslaagd was en Bestuurskunde zou gaan studeren in Nijmegen. En dus ging Sam op zoek naar een kamer, want vanuit Chaam elke dag op en neer reizen zag hij niet zitten.

Na een stuk of vijf keer afwijzingen tijdens digitale hospiteersessies bij studentenhuizen, zag Sam een leuke kamer in een appartement met 2 andere studenten. Het appartement lag in een rustige buurt, net buiten het centrum van Nijmegen. Toen hij Joost dit appartement liet zien en vertelde wat de huurprijs was, begon er bij Joost iets te borrelen. Zou het niet mogelijk zijn om zelf zo’n appartement te kopen?  's Avonds verkende Joost de betreffende woonwijk in Nijmegen op Funda.

Joost: “Ik zag leuke appartementen die ook nog eens heel betaalbaar voor ons waren. Ik rekende in mijn hoofd snel uit wat de maandelijkse kosten zouden als je zo’n appartement koopt én wat het op zou kunnen leveren als we twee kamers aan studenten zouden verhuren. Dan zouden we maandelijks twee keer huur ontvangen én geen huur kwijt zijn voor Sam. Sam zelf was direct enthousiast, zo kon hij zelf kiezen met wie hij wilden samenwonen. Maaike vond het ook wel een goed idee, maar wilde wel eerst zeker weten dat het allemaal wel klopte wat ik had berekend. Bovendien zocht zij toch financiële zekerheid. Wat ik ook wel snap natuurlijk.”

Een paar dagen later nam Maaike contact op met Van Loon in Breda. Het eerste gesprek vond op kantoor plaats, met in achtneming van de 1,5 meter. Het werd een heel goed en positief gesprek waaruit bleek dat Joost en Maaike op basis van de overwaarde van hun huidige huis in Chaam eenvoudig een hogere hypotheek zouden kunnen afsluiten. Joost: “Het bedrag wat we extra zouden gaan lenen, wordt op onze bankrekening gestort en daar kunnen we dus heel eenvoudig een appartement van kopen. Omdat onze huidige hypotheek wel nog een poosje doorliep, moeten we deze aflossen en dat betekent een boete. De adviseur van Van Loon nam deze boete echter volledig mee in de berekeningen voor de nieuwe hypotheek. Bovendien krijgen we een deel van de boete terug, vanuit de Belastingdienst En het andere deel verdienen we de komende jaren terug door de lagere hypotheekrente die aangeboden is.

Samen zochten we een aanbieder die perfect past bij onze wensen en die vonden we heel snel. Een uur later stonden we op straat met huiswerk om veel documenten te verzamelen en via hun veilige online klantenportaal naar Van Loon te sturen én met een heel goed gevoel: we konden een tweede appartement kopen.”

Maaike, Joost én Sam gingen actief op zoek naar een geschikt appartement in Nijmegen. En… dat vonden ze sneller dan verwacht. Maaike:” Sam kwam er mee aan zetten, het was net op Funda gezet, het lag in de wijk die we op het oog hadden, de afwerking en indeling was perfect voor drie studenten. En het paste prima binnen het budget wat we met onze adviseur hadden besproken. We namen contact op met de makelaar en kwamen er achter dat de appartementen met deze prijsklasse erg gewild waren. Er waren twee kijkdagen en er was nog maar één tijdslot vrij. Drie dagen later reed Joost dus naar Nijmegen om het appartement te bezichtigen. Hij kwam enthousiast terug, het was perfect. Maar we zouden slechts één kans op een bod krijgen en we moesten dus een gok wagen als we het wilden hebben. Samen besloten we hoeveel dit appartement ons waard was en mailden we ons bod door. Uiteraard had ik nog even gebeld met Van Loon, of het wel verantwoord was om een bod te doen, we hadden immers nog niets getekend. Maar onze adviseur garandeerde ons dat hij alles al in gang had gezet en dat de bank in principe al akkoord was. We konden ons bod dus doen. En… we hoefden ook geen voorbehoud van financiering aan te geven, want het was zo goed als geregeld en het geld kwam onze kant op.” “Nou, dat ging inderdaad allemaal heel vlot”, beaamt Joost, “Maar ja, wie A zegt moet ook B durven zeggen. Dus we brachten het bod uit, zonder voorbehoud van financiering en een week later bleek dat we de gelukkige eigenaren waren van een appartement in Nijmegen.”

Sam is erg blij met zijn nieuwe stekkie en is nu op zoek naar twee vrienden die bij hem willen wonen. Dat is niet moeilijk want er gaan nog een paar jongens van zijn oude school naar Nijmegen en die willen heel graag bij Sam wonen. En Maaike en Joost? Die zijn nu nog even druk met de administratie. “Van Loon reageerde heel snel op het goede nieuws en het ziet er naar uit dat we alles binnen 1,5 maand geregeld krijgen. Bij ons hangt al 3 maanden de vlag uit: eerst voor het feit dat Sam klaar was en al wist dat hij geslaagd was, toen voor de officiële slagingsdag en nu laten we hem ook een beetje hangen om ons nieuwe stekkie te vieren.”